Ten nejlepší recept na srbské rizoto v tomto článku nenajdete

Ten nejlepší recept na srbské rizoto v tomto článku nenajdete

Srbské rizoto je na českých talířích klasika jak UHO. Znáte ho od maminky, od babičky, ze školní jídelny a to poslední, co bychom vás dnes chtěli naučit, je ta naše verze této lokální klasiky. Místo toho bychom vám rádi představili italské risotto, kterým můžete přivítat nadcházející jaro. Protože i když to na začátku března venku ještě nevypadá, základní suroviny pro tento recept, budou za pár dní a týdnů dostupné na každém farmářském trhu.

A co budete tedy potřebovat?

  • italská rýže na risotto, ideálně arborio nebo carnaroli
  • kuřecí, nebo zeleninový (pro úplně vegetariánskou variantu) vývar
  • šalotka
  • bílé víno 
  • hrášek
  • ředkvičky
  • kopr
  • máslo
  • parmigiano reggiano
  • olivový olej
  • vinný ocet z červeného vína
  • cukr
  • sůl a pepř 

Záměrně neuvádíme přesné míry, protože italské risotto určitě dělal každý z vás a tak si množství jednotlivých surovin upravte podle toho, kolik porcí budete vařit.

My pro přípravu risotta použijeme tegame pánev z naší nové kolekce Meda 3.0. Nepřilnavý keramický povrch je úplně ideální pro přípravu tohoto krémového jídla, protože se vám nebude nic připalovat a nebudete muset používat příliš mnoho tuku.

Nepřilnavá pánev tegame Meda 3.0 s keramickým povrchem s poklicí Ø 28 cm

Postup

V tegami pánvi nechte na střední výkon rozehřát lžíci olivového oleje a přidejte na jemno nakrájenou šalotku. Jakmile šalotka zesklovatí, zasypte dno pánve rýží a nechte 2-3 minuty orestovat s olivovým olejem a šalotkou. Přidejte bílé víno, nechte ho vyvařit a zalijte první naběračkou teplého vývaru. Dokud nebude rýže al dente, opakujte klasický postup, jako znáte při přípravě jakéhokoliv jiného receptu na risotto. Dvě až tři minuty před koncem zamíchejte do rýže hrášek, aby zůstal čerstvý a příliš se nerozvařil. Po vypnutí sporáku (jak indukčního, tak plynového, protože naše nádobí můžete používat na všechny typy vařičů) zamíchejte do risotta nastrouhané parmigiano reggiano a kousek másla. Rýži dochutíme solí a pepřem. 

Hlavní hrdinového tohoto receptu, kteří povýší vaše jídlo na novou úroveň, přijdou až v tento moment. Ředkvičky si nakrájejte na tenké plátky a 10 až 15 minut před servírováním si je naložte do vinného octa s trochou cukru a soli a pak jimi společně s koprem pokryjte risotto rozvrstvené na plytkém talíři. Pro ještě výraznější chutě zakápněte pár kapkami extra virgin olivového oleje. Chuť krémového risotta s výraznými ředkvičkami a koprem vás okamžitě přenesou do prvních jarních dní a vy už budete hned vědět, jakým receptem příště překvapit návštěvu, aby u vás doma zažili něco nového. 

Vařte sebevědomě, vařte kreativně. S FABINI to dokážete! 

 

Autor: Nina Ševčíková

Mohlo by se vám líbit

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Vrácení do 60 dnů bez udání důvodu

Vztahuje se i na již použité zboží