Telecí líčka na víně s bramborovou kaší podle Zdeňka Pohlreicha

Telecí líčka na víně s bramborovou kaší podle Zdeňka Pohlreicha

Dnes přinášíme recept na lahodná telecí líčka na červeném víně, podávaná s krémovou bramborovou kaší. Tento pokrm je ideální na slavnostní večeře i nedělní obědy. Díky dlouhému dušení bude maso mimořádně měkké a v kombinaci s plnou chutí omáčky a jemnou kaší vytvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Vyzkoušejte recept, kterým Zdeněk Pohlreich vdechl telecím líčkům na české restaurační scéně nový život.

 

Bude se vám hodit: 

Na jemnou kaši: Nízký kastrol z pětivrstvé nerezové oceli s poklicí Ø 24 cm

Na dušená líčka: Hrnec z pětivrstvé nerezové oceli s poklicí (3 l)

Na restovanou zeleninu: Pánev z pětivrstvé nerezové oceli s nepřilnavým povrchem bez poklice Ø 26 cm

 

6 porcí:

  • 800 g telecích líček
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 160 g másla
  • 150 g mrkve (1 ks)
  • 80 g celeru bulvy (½ ks)
  • 80 g petržele (1 ks)
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce protlaku
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 600 ml hovězího vývaru
  • máslová jíška ze 2 lžic hladké mouky
  • 4 žampiony

Bouquet garni

  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • snítka tymiánu

 

  1. Líčka osolte, opepřete a trochu obalte v mouce. V hrnci rozehřejte olej s polovinou másla, líčka opečte do tmava a poté je odložte do mísy.

  2. Mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Malou část zeleniny si odložte stranou na ozdobu. V hrnci s výpekem osmahněte kořenovou zeleninu dozlatova, poté přidejte cibuli a česnek, a opékejte dohněda zhruba 20 minut. Pak přidejte protlak, zalijte vínem a vraťte líčka zpět do hrnce.
    Víno nechte zcela vyvařit. Následně zalijte líčka vývarem a přidejte do hrnce v plátýnku zabalené koření - bouquet garni. Přiklopte poklicí a přiveďte pomalu k varu. Pod pokličkou duste 1,5-2 hodiny doměkka. Na posledních 15 minut dušení vmíchejte do omáčky jíšku ze 2 lžic mouky.

  3. Vyjměte maso z omáčky a vyhoďte koření. Omáčku přeceďte. Odstavte, dochuťte a vmíchejte do ní 50 g studeného másla na zjemnění. Líčka vraťte zpět do omáčky.

  4. Zblanšírujte odloženou zeleninu - spařte ji ve vroucí vodě asi 3 minuty, sceďte a zchlaďte ve studené vodě asi 3 minuty a znovu sceďte. Nakrájejte žampiony na čtvrtiny. V nepřilnavé pánvi zahřejte zbytek másla (30 g) a orestujte zblanšírovanou zeleninu a žampiony.

  5. V nízkém kastrolu připravte bramborovou kaši.

  6. Servírujte - na střed talíře naneste kaši, na ni položte líčka a přelijte omáčkou. Na závěr posypte opečenou zeleninou s žampiony.

 

A máte hotovo. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? V kuchařce Zlatá klasika od Zdeňka Pohlreicha najdete tento, i mnoho dalších inspirujících receptů českého mistra gastronomie. Kuchařka je skvělým dárkem pro vaše blízké, podepsanou i s dárkem ji můžete koupit v předprodeji přímo zde.

Autor: Kristýna Tardíková

Mohlo by se vám líbit

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Vrácení do 60 dnů bez udání důvodu

Vztahuje se i na již použité zboží