Studentská roštěná s gremolatou a rukolovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha

Studentská roštěná s gremolatou a rukolovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha

Přinášíme recept Zdeňka Pohlreicha na studentskou roštěnou, která vás překvapí jednoduchostí i chutí. Jemné hovězí plátky s osvěžující gremolatou a rukolovým salátem tvoří pokrm, který zaujme jak všední, tak slavnostní tabuli. Připravte si zástěru a pojďte si s námi vyzkoušet tento rychlý a efektní recept, který zaručeně obohatí váš jídelníček.

Časová náročnost: 25 minut

Bude se vám hodit:

4 porce:

  • 700 g hovězí roštěné
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladká mouka na obalení
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla (ideálně ghí) + 1 lžička na zjemnění

Gremolata

  • hrst hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • kůra z 1 citronu 
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 6 lžic olivového oleje

Salát 

  • 125 g rukoly
  • 80 g sušených nakládaných rajčat

  1. Připravte gremolatu. Petržel nasekejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte. Ostrouhejte kůru z citronu (pouze vrchní kůru bez bílé části) a pokrájejte ji na tenké proužky. Vše dejte do misky, přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a promíchejte.

  2. Připravte salát. Smíchejte rukolu s posekanými sušenými rajčaty a smíchejte s trochou gremolaty.

  3. Připravte maso. Z roštěné odřízněte co nejtenčí plátky. Rozložte je na pracovní stůl, zakryjte buď igelitem, nebo pečícím papírem a pečlivě jeden po druhém rozklepejte úplně na tenko. Maso musí držet pohromadě, ale mělo by být téměř průsvitné. Osolte, opepřete, obalte v mouce a pak oprašte od přebytečné mouky.

  4. Rozpalte v pánvi olivový olej s máslem a plátky roštěnek na něm zprudka a krátce osmahněte. Proces smažení je velmi rychlý, tenké plátky masa nechte z každé strany v rozpáleném oleji jen krátce „proběhnout“. 

  5. Plátky sundejte z pánve a dejte na talíř. Do uvolněné pánve přilijte trochu vody, promíchejte, aby se uvolnil výpek, a vodu nechte částečně odvařit. Odstavte a vmíchejte do omáčky trochu studeného másla na zjemnění. Na každou roštěnku dejte trochu omáčky, potřete gremolatou a servírujte s rukolovým salátem.


A je hotovo. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? V kuchařce Zlatá klasika od Zdeňka Pohlreicha najdete tento, i mnoho dalších inspirujících receptů českého mistra gastronomie. Kuchařka je skvělým dárkem pro vaše blízké, podepsanou ji můžete koupit přímo zde.

Autor: Kristýna Tardíková

Mohlo by se vám líbit

Košík
Zpátky do obchodu

Zatím se v košíku nic nenachází.

Vrácení do 60 dnů bez udání důvodu

Vztahuje se i na již použité zboží