KošíkZpátky do obchodu
- Celková cena:
- Zobrazit košík
Když jsme Radka Davida požádali o sestavení sady nádobí, netušili jsme ještě, jak příjemná spolupráce se z toho vyvine. Radek je nejen úžasný šéfkuchař, ale především velmi příjemný a milý člověk. Jsme rádi, že jsme si s ním mohli popovídat o věcech pracovních i osobních...
K vaření jsem se dostal náhodou. Nevěděl jsem, co dělat po škole a za komunistů se vše řešilo plánováním a dle prospěchu ve škole. I na kuchaře jsem šel s protekcí se dvěma trojkami na vysvědčení. 😊 A vařím od vyučení, což už je 30 let.
Jakoukoliv, kterou umím z kvalitních a originálních surovin. Samozřejmostí je česká, francouzská, italská, mezinárodní a trochu té Asie.
Doma moc nevařím díky pracovní době, která je dlouhá. V létě velice rád připravuji grilování pro rodinu a přátelé. Baví mě chození po restauracích, jakmile může, tak do nějaké jdu.
Poslední zážitek mám z restaurace Dian, což je asijská restaurace mladých Vietnamců, kteří mají ještě restauraci Taro a Gaoden. A dělají to moc dobře. Dále Noi, kde vaří Thajky originální thajskou kuchyni.
Nejraději mám paradoxně jídla s mákem. Babiččiny škubánky jsou nejvíc, dále nudle a bramborové šišky, samozřejmě také s mákem. Bylo to první jídlo, které jsme společně s babičkou uvařili.
Jím téměř vše, je ale pár věcí, ke kterým jsem si ještě nenašel cestu. Například vemínko nebo býčí koule.
Kvalita, zpracování, a hlavně aby vydrželo. V práci mám pánvičky a rendlíky 20 let. A pokud je nikdo neukradne, tak tam můžou být dalších 20 let.
Vaří se mi v něm skvěle. Ať už na plynu, sklokeramické desce nebo indukčním sporáku. Měl jsem za poslední 3 roky možnost zkusit různé série rendlíku s různými držadly. Rok od roku je to lepší a lepší. V poslední sérii je skvělé, že jsou v rendlících, a nejen v nich, označené měrné rysky. Což strašně pomůže při vaření a redukování obsahu.
Radek David s naším nádobím připravil recept na kachní prso s plackami z bramborových škubánků a smetanovou kapustou. Podívejte se na jeho RECEPT.
Pracuji v restauraci La Veranda. Připravuji a vymýšlím jídla pro naše sesterské restaurace Babiččina zahrada, The Bistro a na Ukrajině. Jsem aktivní na sociálních sítích Facebook a Instagram. Dokonce mám svoje webové stránky, na kterých sděluji spoustu informací.
Potkat mě můžete na kurzech vaření v Prakulu, Zemědělském muzeu nebo Chef Areně. Dále je možnost se domluvit na privátních kurzech vaření u zákazníků doma. Také mám rozepsanou svou kuchařskou knihu.
Asi moje první šéfovské místo - otevírání restaurace La Veranda a práce s tím spojená, o které jsem neměl ani potuchy. Od hledání dodavatelů, přes vybavování kuchyně a inventáře, až po hledání personálu. A vše ostatní s tím je spojené.
Ano, je a hodně. Zvláště v téhle vypjaté době, kdy člověk neví, co se bude dít. Tajně doufám že už je konec všech uzávěrek, restrikcí, lockdownů.
Personál, suroviny, prostředí, atmosféra, osvětlení a vizuální přijetí hosta.
Nic neuspěchat. Kvalitní jídlo chce svůj čas. Některé věci neuvaříte za krátkou dobu. A také používat vždy ty nejčerstvější suroviny v té nejlepší sezónnosti.
Opět sezónnost. Menu měním co měsíc, měsíc a půl a vždy hledám to nejlepší v daném období. V zimě u mě na jídelním lístku nenajdete chřest, stejně jako kapustu a kadeřávek v létě.
Inspiraci nalézám všude. Televize, knihy, sociální sítě, weby, konkurence, stáže i zkoušky typu pokus a omyl.
Inspirativních osobností je mnoho. Daniel Humm je asi můj největší vzor. Sleduji ho posledních 15 let a viděl jsem, jak měnil svůj kuchařský rukopis a přístup k vaření.
Možnost tvořit nová jídla a komponenty, hrát si s tím a znát hned zpětnou vazbu od hostů. Nemusím čekat půl roku až rok na to, zda-li se to povedlo nebo ne. Tak dlouho se čeká, jestli se vám podařilo zapsat restauraci do podvědomí lidí a našla si svoje místo na mapě.
Děkujeme Radkovi za milý rozhovor i za složení praktické sady nádobí, se kterou pro nás uvařil své oblíbené jídlo - kachní prso s plackami z bramborových škubánků a smetanovou kapustou.
Sada dvou mlýnků na koření z akácie
1 399 Kč1 998 Kč
Sada dřevěného příboru na salát
299 Kč399 Kč
Malé akáciové prkénko 28x20 cm
399 Kč499 Kč
Malé bukové prkénko 28x20 cm
459 Kč599 Kč