Co vznikne, když se na asijské ulici poperou okurka s mrkví a sojovkou? 🥒🥊🥕

Okurkový salát je nedílnou součástí víkendového obědu v českých i slovenských domácnostech. Okurkový salát k řízku s bramborovou kaší, okurkový salát ke karbanátkům, okurkový salát k domácí sekané. Každá země, každý region i každý kontinent má svou vlastní verzi kyselého salátu, kterým se krásně balancuje chuť masa.
V následujícím receptu vám však ukážeme, jak může vypadat okurkový salát v asijské podobě, který může být jak přílohou, tak jako samostatný lehký oběd nebo večeře a zvládnete ho za méně než 10 minut. A co budeme potřebovat?
-
okurka (jedna)
-
mrkev (jedna)
-
červené zelí (kousek)
-
jarní cibulka (jeden stonek)
-
česnek (stroužek)
-
koriandr (hodně)
-
sezamový olej
-
rýžový ocet
-
sojová omáčka
-
cukr
-
půlka citronu
-
sůl a pepř
-
sezam
Saláty se s naším nádobím dají připravovat úplně skvěle. Sada misek z kolekce Zdeňka Pohlreicha, i sada misek Těhotného kuchaře, má totiž dvě velmi praktické výhody: zaprvé mají silikonové dno, díky kterému miska neklouže a perfektní drží na podložce, zadruhé mají víčka, takže můžete misku skvěle využít na promíchání zálivky se salátem.
Postup pro náš asijský okurkový salát je jednodušší, než smíchat špagety s kečupem. Nastrouháte okurku, mrkev a červené zelí, nakrájíte jarní cibulku a koriandr, crushnete jeden česnek a vše přidáte do misky. Zakápnete pár kapkami sezamového oleje a rýžového octa, přidáte cca dvě velké lžíce dobré sojové omáčky (preferujte japonské značky Kikkoman a Yamasa), vše smícháte se šťávou z půlky citronu a lžičkou cukru. Zavřete víko misky a všechno důkladně promícháme. Pak už jenom stačí dochutit solí a pepřem a při servírování posypat sezamovými semínkami.
Jste připraveni na explozi chutí, která vás katapultuje na předměstí Pekingu?
Vařte sebevědomě, vařte kreativně. S FABINI to dokážete!